پرسشنامه اختلال رفتاری راتر 30سوالی
پرسشنامه اختلال رفتاری راتر که برای کودکان 7 تا 13 ساله طراحی شده است دارای 30 پرسش است که 24 پرسش آن مستقیما از پرسشنامه راتر گرفته شده است . عبارات 12 و 13 پرسشنامه راتر در مورد مکیدن انگشت و جویدن ناخن به یک پرسش تقلیل یافت . زیرا به علت شباهت زیادی که بین این دو پرسش وجود دارد تصور شد که معلمان نتوانند بین این دو تفاوت قایل شوند.همچنین پرسش های 24 و 25 در مورد لکنت زبان و سایر اشکالات تکلمی نیز به یک پرسش تقلیل یافت ودر نهایت 6 پرسش جدید به پرسش های راتر اضافه شد که در مجموع شامل 30 پرسش است .
تعریف مفهومی متغییر پرسشنامه :
ردز و پال، معتقدند كه تعریف اختلال رفتاری به لحاظ انفجار ایدهها و تعدد نظرات فراوانی كه توسط متخصصین رشتههای گوناگون علوم انسانی در این مورد مطرح میباشد، روشنی و صراحت خود را از دست داده است.
تعریف عملیاتی متغییر پرسشنامه
در این پژوهش منظور پرسشنامه استاندارد اختلال رفتاری نمرهاي است كه کارکنان به سوالات 30سوال پرسشنامة اختلال رفتاری میدهند
مولفه های پرسشنامه :
مولفه |
منبع | سوالات |
اختلال رفتاری | (راتر؛1964) | 1-30 |
اختلال رفتاری
همچنین در تعریف اختلال رفتاری باید به میزان، شدت، طول مدت، سن و موقعیتی كه رفتار در آن بروز میكند توجه داشت.
میزان:
به این نكته كه رفتار در یك دوره زمانی چقدر رخ میدهد، اشاره دارد. گاهی بیشتر كودكان بدون اجازه از جای خود بلند میشوند، كتككاری میكنند اما كودكی كه هر روز نزاع میكند یا هر دو دقیقه از جایش برمیخیزد، میزان بالا و غیرعادی از اینگونه رفتارها را نشان میدهد.
شدت:
به نیرومندی یا بزرگی رفتار اشاره دارد. برای مثال چنانچه كودكی به خاطر ناكام شدن در رسیدن به هدف با مشت بر روی میز بزند، ممكن است ضربهای كه به میز میزند به گونهای باشد كه سر و صدای زیادی ایجاد كند و یا اینكه به قدری شدید باشد كه به دست یا میز آسیب وارد كند. مورد اول پاسخی عادی در نظر گرفته میشود، اما مورد دوم رفتار شدیدتر به عنوان واكنشی غیرعادی تلقی میگردد.
طول مدت:
مقدار زمانی است كه یك رفتار دوام یابد. هر كودكی ممكن است گاهی به دلیل آسیب دیدن احساساتش بهانهگیری و گریه و زاری كند. اما قشقرق و گریه و زاری كه یك ساعت یا دو ساعت ادامه مییابد با طغیان ده دقیقهای كاملا متفاوت است.
تناسب سنی:
رفتارهای متناسب با سن به این واقعیت اشاره دارند كه برخی از رفتارها در كودكان سنین معین، كاملا بهنجار است اما همان رفتارها اگر به سنین بعدی ادامه یابند یا اینكه قبل از سن مورد انتظار بروز كنند، میتواند مشكلساز و نابهنجار تلقی شوند. مثلا ترسیدن از هیولا در خانه و چسبیدن به والدین رفتارهایی هستند كه اگر از سوی كودكان 5 یا 6 ساله دیده شوند متناسب با سن هستند اما اگر در سنین بالاتر مشاهده شوند، غیرطبیعی تلقی میشوند.