پرسشنامه جهت گیری زندگی (شی یر و کارور ؛1985)
پرسشنامه جهت گیری زندگی شی یر و کارور (1985) برای ارزیابی خوش بینی سرشتی، آزمون جهت گیری زنگی (LOT) فرم خود گزارشی خلاصه ای را تدوین کرده و بعدها آن را مورد تجدید نظر قرار دادند (شی یر و همکاران، 1994). نوع خوش بینی که توسط LOT ارزیابی می شود، یک صفت شخصیتی است که مشخصه آن انتظارات مطلوب شخصی در آینده است (کار، 2004، ترجمه نجفی زند و پاشا شریفی، 1385).
آزمون جهت گیری زندگی (LOT) شامل 8 ماده بود. 4 ماده آن بیانگر خوش بینانه و 4 ماده بیانگر خلق بدبینانه بوده و پاسخ دهندگان در یک مقیاس چند درجه ای میزان موافقت یا عدم موافقت خود را با هر یک از جملات اعلام می کردند. این آزمون از لحاظ بیشتر ویژگی های روان سنجی مناسب بود و تنها انتقادی که به آن وارد شد این بود که عبارت خوش بینانه و بدبینانه آزمون همیشه از همسانی درونی بالایی برخوردار نبودند (الیور، 1994؛ مارشال و لانگ، 1990). افزون بر این، بعضی از جملات این آزمون نشان دهنده دقیق انتظارات فرد از آینده نبودند (برد، 1998).
پرسشنامه جهت گیری زندگی
بنابراین نسخه تجدیدنظر شده آزمون جهت گیری زندگی (LOT- R) جانشین آزمون اصلی (LOT) شد (شی یر و همکارن، 1994). نسخه تجدید نظر شده آزمون جهت گیری زندگی، از آزمون اصلی خلاصه تر است (شامل 6ماده، 3 ماده نشان دهنده تلقی خوش بینیانه و 3 ماده نشان دهنده تلقی بدبینانه). در نسخه تجدید نظر شده موادی که به طور دقیق بر انتظارات تأکید نداشتند حذف یا بازنویسی شدند. LOT-R از همسانی درونی مطلوب برخوردار بوده (ضریب آلفای کرونباخ 70/0) و در طول زمان ثبات خوبی دارد. به دلیل هم پوشی گسترده مواد آزمون های LOT و LOT-R همبستگی این دو آزمون بسیار بالاست (شی یر و همکارن، 1994). با این وجود ارتباط درونی جملات خوش بینانه و بدبینانه نسخه تجدید نظر شده آزمون جهت گیری زندگی از نسخه اصلی آن بیشتر است. به دلیل مزیت های نسخه تجدید نظره شده آزمون جهت گیری زندگی، امروزه در اکثر پژوهش ها از این آزمون استفاده می شود (کارور، 2005).
ویژگی های روان سنجی
اعتبار:
پرسشنامه استاندارد پژوهش های مکرر نشان داده اند که خوش بینی و بدبینی سرشتی (هم پرسشنامه LOT هم هم پرسشنامه LOT-R) با طیف گسترده ای از سازه های مرتبط مانند عزت نفس، ناامیدی و روان آزرده خویی (برای مثال: فانتانی و جونز، 1997؛ شی یر و کارور، 1985؛ شی یر و همکاران، 1994) رابطه دارند که این مطلب بیانگر اعتبار همگرای این پرسشنامه است. به علاوه، تحلیل عاملی خوش بینی سرشتی و سازه های مرتبط با آن نشان داده است که خوش بینی سرشتی یک عامل مستقل و مجزا است (شی یر و کارور، 1985؛ شی یر و همکاران، 1994)، که این مطلب نشان دهنده اعتبار افتراقی این سازه است.
پایایی:
ضریب پایایی این پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ 74/0 به دست آمده است که نشان دهنده پایایی بالای آزمون است.