پرسشنامه خودآزاری (مازوخیسم)
پرسشنامه خودآزاری (مازوخیسم) : این پرسشنامه دارای 17 سوال بوده و هدف آن بررسی نشانه های مازوخیسم (خودآزاری) در افراد می باشد. شیوه نمره گذاری آن بر اساس طیف لیکرت 5 گزینه ای بوده
بسیاری از ما گاهی دست به کارهایی می زنیم که برای جسم مضرند. مقالهای که در پی میآید به دلایل آزار رسانی عمدی به خود، با روشهایی از قبیل بریدن، سوزاندن، چاقو زدن، خراشیدن و کبود کردن بدن یا کشیدن مو پرداخته است.
این عمل به ندرت نشانهای از جنون یا اقدام به خودکشی بشمار میرود اما نشان میدهد که مشکلاتی وجود دارد که باید به آنها پرداخت.
چرا برخی افراد به خود آسیب میرسانند؟
خودآزاری اغلب در احساساتی عمیق مانند حس ناتوانی، نداشتن گزینهای برای انتخاب یا حس گرفتار بودن ریشه دارد. این اختلال ممکن است از تجربیاتی ناخوشایند در گذشته و رویدادی آسیب زا مانند مورد حمله قرار گرفتن از سوی دیگران ناشی شود. رویدادهای زمان حاضر نیز میتوانند احساسات قبلی مانند افسردگی را تقویت کنند؛ بویژه، وقتی که زندگی برای فرد بسیار استرس زاست یا بطور مداوم از سوی دیگران مورد انتقاد قرار میگیرد و حتی احساس میکند که منزوی شده و حامی یا پشتیبانی ندارد و کسی او را درک نمیکند.
روی آوردن به خودآزاری نه تنها نشانه وجود برخی مشکلات است بلکه از تلاش برای مقابله با این مشکلات حکایت میکند. اگرچه آسیب رساندن به خود راه مناسبی برای رویارویی با این مشکلات نیست اما شاید در زمینههای زیر مفید باشد:
– متوجه ساختن دیگران نسبت به وجود یک مشکل
– توجیه کردن احساس رنج و عذاب
– بدست آوردن حس کنترل
– بدست آوردن حس آرامش و آسودگی خاطر
– مدیریت احساساتی غیر قابل قبول مانند خشم
– مجازات خود
– اعتراض
– بیان احساس شرم و تنفر از خود
– غلبه بر بی حسی و بدست آوردن توانایی ادراک
– پاک سازی
فردی که به خود آسیب رسانده است، به کمک نیاز دارد
مراقبت از زخمها بسیار مهم است و نخستین اقدام برای این کار تمیز کردن محل بریدگیها و بستن آن است. محل سوختگیها را نیز پس از خنک کردن بپوشانید. اگر تردید دارید از کمکهای پزشکی بهره بگیرید.
پایایی و روایی
در مطالعه محمد پور و همکاران(1388) برای بدست آوردن روایی پرسشنامه از نظرات استاد راهنما و چندین تن از دیگر اساتید و متخصصین و کارشناسان استفاده شده است. و از آنها در مورد مربوط بودن سؤالات ، واضح بودن و قابل فهم بودن سؤالات و اینکه آیا این سؤالات برای پرسشهای تحقیقاتی مناسب است و آنها را مورد سنجش قرار می دهد ، نظر خواهی شد و مورد تایید قرار گرفت.
مقادیر آلفای کرونباخ پرسشنامه در پژوهش نظری(1388)
عوامل | تعداد سؤال | مقدار آلفای کرونباخ |
خودآزاری | 17 | 71/0 |