پرسشنامه اعتقاد به خرافات
پرسشنامه اعتقاد به خرافات : در فرهنگ مردم واصطلاحات رایج هر گونه اعتقاد به نیروهای فوق طبیعی ، ایمان به نیروی معجزه یا افسونگری ، “قسمت” ، ” تقدیر” و از این قبیل را خرافات تعریف می کنیم. اما این تعریف در واقع ناقص بوده و بدین معنی است که آنچه که در جامعه ای به خرافات تعبیر می شود ، ممکن است در جامعه ای دیگر حقیقتی محض و عرف و سنت باشد .
زمانی ” متخصصان” ، پدیدۀ هیپنوتیزم را چرندیات خرافی تلقی می کردند اما اکنون به عنوان یکی از جالب ترین و شاید روشنگرترین بخش های روان شناسی نوین شناخته می شود . بدیهی است در برخورد با آنچه که باورهای خرافی اطلاق می شوند باید بسیار محتاط باشیم و نیز واضح است که می توان “خرافی” بود بدون آنکه الزاماً به نیروهای فوق طبیعی اعتقاد داشت. روان شناسان مدتهاست به این مطلب پی برده اند که تمایل به داشتن باورهای خرافی بخشی از شخصیت افراد است و ممکن است به طرز قابل توجه ای با ترکیب روان شناختی و سبک زندگی آنان درآمیخته باشد.
پرسشنامۀ
پرسشنامه استاندارد حاضر به منظور ارزیابی گرایش شما در این زمینه طراحی گردیده است و اگر با دقت و صداقت آن را تکمیل کنید به نمره ای دست خواهید یافت که آن را ” خارج قسمت خرافه ” یا ” بهر خرافه” توصیف می کنیم. کلید درک این خارج قسمت همراه با توضیحاتی دربارۀ آن در انتهای پرسشنامه آورده شده است . پرسشنامه به منظور خود آزمایی طراحی گردیده و باید با صداقت کامل و دقت تمام تکمیل شود . در تمام موارد باید به گونه ای به پرسشها پاسخ دهید که فکر می کنید در مورد خودتان صادق هستند و نه در مورد دیگران و یا آنچه که تصور می کنید باید در مورد شما صادق باشد. سعی نکنید” معنایی پنهان” برای پرسشها بیابید و نیز تلاش نکنید تا بفهمید کدام پاسخ درست است تا همان را به عنوان پاسخ خود منظور کنید .
پایایی و روایی:
۱۸۴ نفر (۵۴%) از افراد مورد پژوهش مرد و ۱۵۷ نفر (۴۶%) زن بودند. میانگین و انحراف معیار سنی افراد موردمطالعه ۶۰/۱±۲۶/۲۰ سال بود. ۳۰۹ نفر (۶/۹۰%) در مناطق شهری زندگی می کردند. ۵۴ نفر (۸/۱۵%) از افراد موردمطالعه گرایش به خرافات داشتند. ۴۶ نفر (۵/۱۳%) از آن ها اعتقاد زیاد و ۱۲۲ نفر (۸/۳۵%) اعتقاد کمی به باورهای خرافی داشتند. بین جنسیت (P=۰. ۰۳۷) و سن (p<۰. ۰۰۱) با اعتقاد به باورهای خرافی در افراد موردمطالعه رابطه معنی دار آماری مشاهده شد. همچنین بین محل سکونت با گرایش به خرافات و اعتقاد به باورهای خرافی رابطه معنی دار آماری مشاهده شد (p<۰. ۰۰۱) ، اما بین جنسیت با گرایش به خرافات، رابطه معناداری یافت نشد (P=۰. ۸۶۱).