پرسشنامه اضطراب بدنی اجتماعی(هارت و همکاران ؛۱۹۸۹)
پرسشنامه اضطراب بدنی اجتماعی مقیاس ۱۲ گویه ای اضطراب بدنی اجتماعی هارت و همکاران (۱۹۸۹) می باشد که برای ارزیابی اضطراب اجتماعی اندام ساخته شد که مقدار اضطراب فرد در مرود شکل اندامش را در موقعیت های اجتماعی می سنجد. این ابزار بر اساس مقیاس پنج ارزشی لیکرت کمی شده است و امتیاز ۱۲ حداقل و امتیاز ۶۰، حداکثر اضطراب را نشان میدهد.
در پرسشنامه هریک از گویه ها با استفاده از پنج گزینه پاسخ داده می شود(اصلا=1) تا (شدیدا=5) پایین ترین امتیاز که می تواند از پرسشنامه دریافت شود ۱۲ و بالاترین ۶۰، هرچه امتیاز فرد بالاتر باشد سطح اضطراب فرد از ظاهرش بیشتر است. گویه های 1، 8 و 11 بصورت معکوس نمره گذاری می شوند.
مطالعات انجام شده (اكلاند، مک و هرت ۱۹۹۶) نشان داد که این پرسشنامه ترکیبی از دو بعد است: احساس راحتی از ظاهر فیزیکی احساس ناراحتی کردن فرد با توجه به ظاهر فیزیکی اش) و انتظار ارزیابی منفی شدن انتظار داشتن فرد از اینکه فیزیک او توسط دیگران ارزیابی منفی شود).
تعریف مفهومی متغییر پرسشنامه :
پرسشنامه استاندارد اضطراب بدنی اجتماعی: اضطراب بدنی اجتماعی اضطرابی است که افراد به عنوان نتیجه ای از مشاهده یا ارزیابی ادراک شده از بدن خود در محیط های اجتماعی تجربه می کنند.این نوع اضطراب، به عنوان زیر مجموعه ای از اضطراب اجتماعی، دلالت بر ارزیابی های منفی هر فرد از بدن خویش دارد و قابلیتی درونی برای نشان دادن بدن به دیگران در محیط های اجتماعی به شمار می آید (فردریک و موریسون ۱۹۹۶)
اضطراب بدنی اجتماعی یکی از مشکلات مرتبط با نارضایتی از وضعیت بدنی زیر مجموعه اضطراب اجتماعی به شمار می رود و در شرایطی رخ می دهد که فرد احساس می کند ویژگی های جسمانی او منبع بالقوه تمسخر یا تحقیر شدنش است ، این اضطراب معمولا در افرادی ظاهر می شود که خود را از لحاظ جسمی جذاب نمی دانند و یا از ظاهر خود ناراحت هستند(طباطبائیان و همکاران ۱۳۸۸). این نوع اضطراب به دلیل تعامل بین بدن و جامعه، می تواند از اهمیتی ویژه برخوردار باشند(هارت و همکاران ۱۹۸۹).
تعریف عملیاتی متغییر پرسشنامه
اضطراب بدنی اجتماعی: منظور از اضطراب بدنی اجتماعی نمره ای است که از مقیاس اضطراب بدنی اجتماعی هارت و همکاران ۱۹۸۹ به دست می آید.
مولفه های پرسشنامه :
مولفه |
منبع | سوالات |
اضطراب بدنی اجتماعی | (هارت و همکاران ؛۱۹۸۹) |
1-12 |