پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن(1997)
پرسشنامه طلاق عاطفی : پرسشنامه طلاق عاطفی توسط گاتمن(1997) طراحی و اعتباریابی شده است، این پرسشنامه شامل 24 گویه بسته پاسخ به شیوه بله یا خیر می باشد، پرسشنامه در پژوهش بیات مختاری(1392) اعتباریابی شده است.
تعاریف نظری
طلاق عاطفی: ماری باون مفهومی بنام طلاق عاطفی که فاصله شدید روانی بین زوجین را ترسیم می کندمطرح نمود به نظر وی در این وضعیت اعضای خانواده متناوباً به عوارض گوناگونی مانندایستایی رابطه وانجماد در رابطه دچار خواهند شد(کلمنت[1]،1993). در کنار طلاق توافقی، نوع دیگری از طلاق نیز به چشم می خورد که به «طلاق عاطفی» مشهور است. به این معنا که خانواده هایی وجود دارند که از یکدیگر جدا زندگی نمی کنند، اما از لحاظ عاطفی و احساسی از یکدیگر جدا هستند (صادقی، 1388).
در این گونه از طلاق که امکان اثباتش سخت است، زن و مرد به همراه فرزندان خود در یک خانه زندگی می کنند؛ اما عملاً همسران با یکدیگر ارتباط عاطفی اندکی دارند. در این نوع از زندگی که فقط نام خانواده را یدک می کشد، فرزندان در فضایی سرد رشد می کنند و تنها از این موقعیت برخوردارند که دیگر نیاز ندارند خود را فرزند طلاق معرفی کنند. البته مشکلات این نوع خانواده ها خاص است و با گذشت زمان پیچیده نیز می شود؛ به شکلی که ممکن است یک زوج پس از سال ها زندگی در این شرایط با بزرگ شدن فرزندانشان در سنین میان سالی تن به طلاق دهند(شهنی ییلاق و همکاران، 1388).
تعاریف عملیاتی
پرسشنامه استاندارد در این پژوهش طلاق عاطفی از نمره اي که آزمودنی از پرسشنامه طلاق عاطفی(گاتمن،1997) بدست می آورد.
برآورد روايي و پایای پرسشنامهها
روايي به اين مفهوم اشاره دارد كه وسيله اندازهگيري چيزي را كه ادعا ميكند دقيقاً همان چيز را اندازه بگيرد يعني متناسب با آن باشد و از مهمترين آن روايي صوري و محتوايي است و براي اينكه پرسشنامهاي حداقل داراي روايي محتوايي باشد بايد سوالات آزمون با توجه به مباني تئوريك دقيقاً مورد مطالعه و بررسي قرار گيرد تا ميزان ارتباط و تناسب آنها با موضوع روشن گردد.
در پژوهش بیات مختاری(1392) روایی مقیاس با روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. نمودار اسکری و بررسی بارهای عاملی مؤید وجود یک عامل کلی بود که 70 درصد واریانس متغیر را تبیین می کرد.
بررسی پایایی پرسشنامه در پژوهش بیات مختاری(1392) با محاسبه آلفای کرونباخ صورت گرفت و ضریب 87/0 بدست آمد.