مبانی نظری رضایت شغلی (فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری)

مبانی نظری رضایت شغلی (فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری)

مبانی نظری رضایت شغلی (فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری):يكي از موضوعات مطرح در ادبيات سازمانی مربوط به رضایت شغلی  است. رضايت شغلي، يكي از مهم ترين و شايع ترين موضوعات تحقيقاتي در زمينه ي مطالعات رفتار سازماني است(اسپكتر ،1997).

تاكنون بيش از پنج هزار مقاله و پايان نامه، در زمينه رضايت شغلي تهيه شده است(كراني و همكاران ،1992) و بيش از 12 هزار و 400 مطالعه تا سال 1991 ميلادي درخصوص رضايت شغلي وجود دارد (اسپكتر،1997).

بيش ا ز 6 هزار و 300 رساله ي دكتري در خصو ص رضايت شغلي در چكيده ي بين المللي رساله هاي دكتري موجود بوده و بيش از 3 هزار تحقيق در اين مورد به چاپ رسيده است(توپولوفسكي ،2000).

بررسي و مطالعه ي رضايت شغلي، داراي تاريخي طولاني در روانشناسي صنعتي و سازماني مي­باشد(به نقل از استوار، صغری، امیرزاده،1387).

در تمامي سطوح مديريت و منابع انساني سازمانها، اهميت خاصي به رضايت شغلي داده مي شود؛ چرا كه اين مفهوم در پيشرفت و بهبو د سازما ني و نيز سلامت نيروي كار نقش قابل توجهي دارد و از سوي ديگر، حوزه هاي مختلف علوم انساني براي مثال روانشناسي، جامعه شناسي، اقتصاد و مديريت بدان پرداخته اند.

از رضایت شغلی تعاریف مختلفی وجود دارد. در گروهی از تعاریف، این مفهوم به صورت «واکنش احساسی و نگرشی» کارکنان به شغل تعریف شده است:

به صورت ساده می‌توان گفت «رضایت شغلی میزانی است که مردم شغلشان را دوست دارند»؛ به طوری که بعضی از مردم از کار لذت می‌برند و آن را یک بخش مهم زندگی می‌دانند. و برخی دیگر از کار متنفرند و آن را تنها به این دلیل انجام می‌دهند که مجبور به انجام آن هستند.

همچنین در تعریفی مشابه با تعریف فوق، رضایت شغلی به عنوان «اختلاف بین میزان و شدت نیازهای فرد و میزان  برآورده شدن آن نیازها در شغل» تعریف شده است. به عبارت دیگر در این تعریف، خشنودی شغلی تابعی است مستقیم از درجه‌ای که محیط با ساختار نیازی فرد همخوانی دارد.

كوهلن: معتقد است اگر انگیزه‌های اصلی و مهم فرد در زمینه شغل او و كارهایی كه انجام می‌دهد ارضاء شوند هرچه فاصله بین نیازهای شخصی فرد و ادراك یا نگرش او نسبت به توانایی بالقوه شغل برای ارضاء این نیازها كمتر باشد رضایت شغلی نیز زیاد خواهد بود.

وجود انگیزش در شغل برای ادامه اشتغال لازم و ضروری است و اگر فرد به شغل خود علاقمند نباشد و در انجام وظایفش برانگیخته نشود ادامه حرفه برایش ملامت‌آور خواهد بود.

ولی برآورده شدن نیازها از طریق حرفه احساس رضایت نسبت به شغل ایجاد می‌شود.بسته به اهمیت و شدت وجود نیاز و میزان ارضاء آن توسط حرفه، احساس رضایت نیز بیشتر خواهد بود.

دانلود:
مبانی نظری رضایت شغلی (فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری)

محصولات مکمل:
پرسشنامه استاندارد رضایت شغلی 

مبانی نظری و پیشینه رضایت شغلی بخش دوم (فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *