فصل دوم یا همان ادبیات و مبانی نظری تحقیق را میتوان به عنوان سنگ بنای تحقیق معرفی کرد. اما متاسفانه برخی افراد با تنبلی فقط به دنبال کپی برداری کردن هستند زیرا زیرا اغلب فکر می کنند که این فصل سادهترین بخش کار پژوهش میدانند و معتقدند با جستجوی کلیدواژه های تحقیق در اینترنت میتوانند مطالب آمادهای را پیدا نمایند.
باری، ما در این مقاله به دنبال آموزش نگارش صحیح و اصولی ادبیات و مبانی نظری تحقیق هستیم که خود به تنهایی 20 تا 30 درصد حجم پایان نامه را شامل می شود.
مقدمه
يکي از بخشهاي مهم تحقيق، بخش مربوط به ادبیات و مبانی نظری تحقیق است؛ يعني يكي از کارهاي ضروري در هر پژوهشي، مطالعه منابع مربوط به موضوع تحقيق است؛ زيرا سرچشمه علوم را ميتوان در پيشينه آنها کاوش کرد.
مطالعه منابع، به محقق کمک ميکند تا بينش عميقي نسبت به جنبههاي مختلف موضوع تحقيق پيدا کند. مطالعه منابع، بايد هم از منابعي باشد که به طور مستقيم، در رابطه با موضوع تحقيق ميباشند و هم از منابعي باشند که به صورت غيرمستقيم با آن موضوع، ارتباط دارند.
ادبیات و مبانی نظری تحقیق چگونه نوشته می شود؟
روش های مختلفی برای نگارش وجود دارد که بهترین نوع و استاندارد ترین آن روش دو بخشی است که اکثر اساتید آن را قبول دارند. در این روش محقق باید فصل دوم پایان نامه را به دو بخش ادبیات و مبانی نظری و پیشینه تحقیق تقسیم کرد.
قسمت اول:ادبیات و مبانی نظری
در قسمت اول فصل دوم پایان نامه به بررسی نظریه هایی که پیرامون موضوع تحقیق فعلی بیان شده بپردازید و به نوعی موضوع پژوهش را مطرح کنید سپس به طور اجمالی به مهمترین تئوری ها و مدل های ارائه شده در حوزه موضوع های مورد بررسی بپردازد.
چينش داده هاي اطلاعاتي به صورت ستون فقرات ماهي وار(مطالب اصلي به فرعي مشخص شده و مطالب اصلي نيز به صورت روابط منطقی به هم مرتبط باشند).برای مثال:حوزه تحقیق ما رضایت شغلی است در بخش اول باید تیتر اصلی را رضایت شغلی قرار دهیم و تیتر های فرعی شامل تاریخچه رضایت شغلی،مفاهیم وتعاریف رضایت شغلی، ابعاد رضایت شغلی و… باشد
در این بخش توجه کردن به فلسفه فکري صحيح براي سازمان دهي اين فصل شناخت و اشراف نسبتا مطلوب پژوهشگر را مي طلبد.
قسمت دوم: پیشینه تحقیق
در این بخش ما نیاز داریم که از پژوهش هایی که قبلا در این حوزه انجام شده است استفاده نماییم و به عبارتی: پژوهش امری گروهی است . هر مطالعه ضمن آن که مبتنی بر مطالعات قبلی است ، خود نیز مقدمه و پایه ای برای مطالعات بعدی است . هر قدر تعداد ارتباط ها و پیوند های ممکن یک مطالعه با مطالعات قبلی و تئوری های موجود بیشتر باشد ، اهمیت و سهم آن مطالعه در بسط دانش آدمی بیشتر خواهد بود.
این بخش در 2 قسمت پیشینه داخلی و پیشینه خارجی خلاصه می شود و محقق می بایست که اطلاعات و داده ها رااز پایگاه های معتبر استخراج کند و با استفاده از استاندارد های موجود و قابل قبول دسته بندی نماید
خب سوالی که باید از خود بپرسیم این است که: آیا شکل تنظیم پیشینه پژوهش به گونه ای است که وی بتواند استفادۀ قابل توجهی از آن در انجام پژوهش خود و در ارائه فرضیات و یا سوالات تحقیق به عمل آورد؟
با برسی پیشینه ها قبلی نتایج قابل توجهی به دست می آید. محقق می تواند با مقایسه مجموعه تحقیقات مشابه ، نتیجه گیری لازم را به عمل آورد و حتی خواهد توانست در پژوهش خود موارد لازم را ، که چه بسا در پژوهش های قبل نادیده انگاشته شده ، لحاظ نماید و عمدتا ً میزان تمرکز آن ها را بر موضوعات خاص و یا روش های بخصوصی کشف نماید.
انتخاب منابع تحقیق برای نگارش فصل دوم پایان نامه
مجلات پژوهشیِ مربوطه به موضوع پژوهش را برسی نمایید:
مجلات پژوهشی و تحقیقات فعلی را که با موضوع تحقیق شما مرتبط هستند، بررسی کنید. بررسی نشریات پژوهشی باید جامع و کامل صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که تحقیق شما، حائز اهمیت است و حشو و زائد نیست. لازم است ایدهی نگارش پژوهش نامه شما، ارجینال و مرتبط باشد. جهت اطمینان از این موضوع، باید از بافت و زمینهی تحقیق خود، آنچه سایر افراد راجع به سوژهتان گفتهاند، و نظرات کلی راجع به موضوعتان، مطلع باشید.
منابع اولیه و ثانویه:
منابع را به دو دسته اولیه که شامل فردی نگاشته شدهاند که خالق ایده، داستان، نظریه، آزمایش و غیره بوده است. آنها مبانی واقعی و مهمی هستند
برای مثال به موضوع رضایت شغلی بر میگردیم
برافیلد و روث دو محقق و نظریه پردازی بودند که در مورد رضایت شغلی مطلب نوشتن و منتشر کردند پس دیدگاه های این دو فرد را باید ارزشمند شمرد.
منابع ثانویه: منابعی هستند که راجع و پیرامونِ منابع اولیه نگاشته شدهاند. لازم است که این منابع در پژوهش شما گنجانده شوند، چراکه باید نشان دهید که درک عمیقی از محیط موضوع مورد نظرتان دارید و آنچه را دانشمندان برجسته در خصوص سوژهی پژوهش تان گفتهاند، درک کردهاید.
مدیریت رفرنس
در بخش مبانی نظری و پیشینه یکی از مهترین مسائل مدیریت رفرنس می باشد.از رفرنس های به روز و معتبر استفاده کنید تا اعتبار تحقیق شما بالاتر رود. لازم است رفرنسهای خودتان را همانطور که مینویسید، در خلال نوشتن وارد کنید، بهجای اینکه سعی کنید آنها را پس از پایان فصل به آن اضافه کنید.
سخن آخر
سعی کنید به جای آنکه پول و وقت خود را جهت سپردن نگارش به موسسات هدر بدهید، آستین همت را بالا زده و با کمک اساتید نگارش فصل دوم پایان نامه تان را آغاز کنید.