پرسشنامه جوتیمی (لیانگ و همکاران؛2010)
پرسشنامه جو تیمی: پرسشنامه جو تیمی توسط لیانگ و ایکسیو، برادلی (2010) تهیه شده است این پرسشنام شامل 8 گویه بسته پاسخ می باشد که بر اساس طیف پنج درجه ای لیکرت جوتیمی را مورد سنجش قرار می دهد. پرسشنامه مذکور در ایران توسط رهنما(1393) اعتباریابی شده است.
تعریف مفهومی متغییر پرسشنامه :
جو تیمی: جو تیمی جوی است که بین دو یا چند نفر که به طور مستقیم با یکدیگر تعامل کرده و دارای مهارتهای مکمل هستند بوجود می آید و از شرایط آن این است که آن افراد مقصد واحدی دارند، به اهداف عملکردی مشترک متعهدند، رهیافت واحدی نسبت به مسائل دارند و نسبت به آن همگی پاسخگو هستند (مومنی، 1384: 23).
امروزه بسیاری از مطالعات پژوهشگران علم مدیریت در راستای افزایش اثربخشی و كارآمدی فعالیتها، به سمت تیمهای كاری سوق یافته است. تشكیل تیمهای كاری كارآمد و تعریف پروژههای مختلف برای تیمها، با توجه به توان و تخصص آنها، اصلی گریزناپذیر در مدیریت و كنترل فرایندها و فعالیتهای كاری است. در کل یک درک عمومی عمیق از اشتراک دانش درون تیمها مطلوب است؛ زیرا طراحی تیمی به طور وسیعی بوسیله سازمانها سازگار شده است. فعالیتهای کاری و طراحیهای شغلی ائتلافی نیازمند کارگروهی هستند بنابراین درک اینکه چگونه عوامل مرتبط با تیم رفتارهای اشتراک دانش فردی را تحت تاثیر قرار میدهند اساسی است(گوردن، 2013).
تعریف عملیاتی متغییر پرسشنامه
پرسشنامه استاندارد جو تیمی: میانگین نمرهای است که هر یک از آزمودنیها از پرسشنامه ی که در این زمینه توسط لیانگ و ایکسیو، برادلی (2010) تهیه شده به دست آوردهاند این پرسشنامه شامل 8 سؤال میباشد، گزینههای سؤالات مدرج و از طیف 5 درجه لیکرت میباشد که گزینه ها از کاملا مخالفم تا کاملا موافقم نمره گذاری شده است.
مولفه های پرسشنامه :
مولفه |
منبع | سوالات |
جو تیمی | (لیانگ و همکاران؛2010) |
1-8 |
جو تیمی
اعتماد نقطه ثقل تمام تيمهاي کارا و يکپارچه است، زيرا که کار تيمي بدون اعتماد شعاري بيش نيست. اعتماد در کار تيمي به معناي اطمينان خاطر و پشت گرمي اعضاي تيم از حسن نيت همتايان و اعتقاد به اين که در گروه کسي مترصد ضربه زدن به ديگري نيست و اعضا از اين حيث احساس امنيت و راحتي ميکنند، در نتيجه در مواجهههاي خود حالت دفاعي به خود نميگيرند زيرا که حملهاي در کار نيست که نياز به تدافع معنا پيدا کند. باور اين اصل و اعتقاد پيدا کردن به آن گرچه آسان نيست ولي مستلزم گذشت زمان و ديدن حسن نيتهاي اعضا نسبت به يکديگر است.
در اين مفهوم اعضا نقاط ضعف يکديگر را پوشش ميدهند و هيچگاه اين ضعف ها باعث آسيبپذير شدن اعضا نميگردد. (يعني ملعبه دست سايرين براي تحت فشار قرار دادن يکديگر و آسيب به همتايان نميشود.)در بعضي موارد اعضاي تيم از اينکه از يکديگر کمک بخواهند ابا دارند، اين نيز نشانهاي از عدم اعتماد در تيم است زيرا که ميترسند به موجب اين اتفاق، آسيبپذيري ايشان در مقابل ساير اعضا بالا رود. اين درحالي است که در صورت باور اعتماد در تيم، اعضا به راحتي از يکديگر استمداد ميکنند و يکديگر را حتي بدون درخواست کمک ياري ميرسانند