مبانی نظری و پیشینه توریسم پزشکی(فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری)
مبانی نظری و پیشینه توریسم پزشکی(فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری):یکی از شاخه های گردشگری، گردشگری پزشکی است، در طی چند دهه اخیر این شاخه از گردشگری، توسعه چشمگیری داشته است. بسیاری از کشورهای آسیایی از جمله تایلند، سنگاپور، کره جنوبی، هند و مالزی از جمله کشورهای پیشرو در این صنعت هستند، به طوری که هر سال تقریبا ۳/۱میلیون گردشگر پزشکی از اطراف جهان جذب می نمایند که این تعداد روند صعودی را در پیش گرفته است(تورانی و همکاران،2010).
توریسم پزشکی موقعیتی است که گردشگران در درجه اول گسترهی درمان پزشکی را جستجو میکنند و بعد از آن بیشتر به دنبال شکل متعارف یا همان تجربه توریسم مرتبط با اوقات فراغت و تمدد اعصاب در مکان های توریستی میباشند(کابلارو و موگومبا،2007). بسیاری از گردشگران پزشکی سعی میکنند که یک کشور توریستی محبوب را پیدا کنند که در آن بتوانند ضمن بازدید از کشور مقصد، از سفرشان در طول دوره ی درمان لذت ببرند. در چند دهه ی گذشته کشورهای آسیایی بر این صنعت مسلط شده اند، اما اکثر کشورها در پی ورود به این بازار هستند(کونل،2006).
توریسم درمانی یا توریسم پزشکی پدیده ای است که در سالهای اخیر روز به روز گسترش زیادی داشته، حتی بسیاری از شهروندان کشورهای پیشرفته بخاطر گران بودن خدمات پزشکی در کشور خودشان ترجیح میدهند برای درمان به کشورهایی سفر کنند که هزینه تمام شده درمان در آنجا ارزان تر باشد و البته ضریب اطمینان مناسبی از نظر کیفیت خدمات پزشکی هم داشته باشد(سرمایه،2008).
مفهوم توریسم پزشکی
توريسم درمانييا مسافرت درماني و بنا به قولي توريسم سلامت مسافرتي است به ديگر كشورها براي قرار گرفتن تحت عمل جراحي، انواع مراقبت هاي پزشكي و دندانپزشكي، عمل هاي زيبايي، بهره مندي از عوامل سلامت بخش طبيعي نظير چشمه هاي آ ب معدني اين اصطلاح براي اولين بار توسط آژانس هاي مسافرتي و رسانه ها با مشاهده جوامعي كه رشد سريعي در جلب جهانگردان و بويژه مسافران متقاضي معالجه و درمان داشتند، عموميت يافت اين كسب و كار همچنان در حال رشد است و منافع قابل ملاحظه اي را عا يد آن كشورهايي نموده است كه پتانسيل خود را در اين راستا به كار گرفته اند(ته ، 2009).
توريسم درماني، صرفاً ارائه خدمات پزشكي نيست بلكه بر اين منطق استوار است كه معالجات پزشكي در كنار استراحت و فراغت و سياحت ناشي از يك مسافرت خارجي ميتواند به تسريع بهبود و سلامت افراد انساني مساعدت نمايد .نظر به سطح بالاي علم پزشكي و توانمندي كشور ايران در ارائه خدمات درماني و پتانسيل موجود در اين زمينه و خصوصاً تجربه اي قوي در درمان و معالجات سخت از يك سو و برخورداري سرزمين ايران از جاذبه هاي طبيعي و سياحتي بسيار ضروري است كه برنامه و استراتژي تقويت و سودمندي صنعت و كسب و كار توريسم درماني در يك همكاري مشترك ميان سازمان ميراث فرهنگي، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي و سازمان توسعه تجارت ايران تنظيم و تدوين گردد بلكه گام ي ديگر در راستاي معرفي ايران به عنوان يك قطب توانمند علمي و بويژه علم پزشكي در جهان برداشته شود.
توريسم درماني در جهان
تركيبي از عوامل متعددي موجب رشد صعودي گرايش مردم به مسافرت هاي پزشكي گرديده است كه از جمله: هزينه بالاي زندگي در كشورهاي صنعتي، آسان شدن مسافرت هاي بين المللي و اصلاح و بهبود سطح تكنولوژي و استاندارهاي پزشكي در بسياري از كشورهاي جهان، قابل ذكرند.
يك دليل كشش به سوي مسافرت پزشكي، راحتي آن در مقايسه با كشورهاي ديگر است. در برخي كشورها كه سيستم خدمات درماني عمومي متداول است معمولاً زمان زيادي براي پاسخگويي به نياز شهروندان صرف ميشود و بيماران ناگزيرند مدت طولاني در انتظار رسيدگي به وضعيتشان باشند، نظير پيوند مفصل ران كه در انگلستان و كانادا يك سال و يا بيشتر بايد در نوبت منتظر شد .ليكن در سنگاپور، تايلند، فيليپين، يا بنگلور هند يك بيما ر ميتواند يك روز پس از ورود تحت مراقبت و درمان قرار گيرد
ار دلايلي كه موجب ميشود افراد با هدف درمان مسافرت كنند ميتوان، هزينه پايين مراقبت هاي پزشكي، جستجو براي يافتن يك پزشك متخصص و با تجربه، كيفت مناسب خدمات درماني، ايمني و كوتاه تر بودن زمان انتظار براي درمان است .در كانادا، در سال 2008 تعداد افراد در حال انتظار براي درمان 982936 نفر بوده است كه يك ركورد در جهان محسوب ميشود. تعداد اي ن افراد در آفريقاي جنوبي، به ميزان كمتر از يك دهم پايين تر از ايالات متحده آمريكا يا اروپا غربي بوده است(قدس ، 2009).
يك پيوند دريچه قلب حدود 200 هزار دلار و حتي بيشتر، در آمريكا هزينه دارد در حاليكه در هندوستان و فيليپين تنها 10 هزار دلار براورد ميگرد د .هزينه يك Bridge فلزي دندان كه درآمريكا 5500 دلار است، در هندوستان و بوليوي 500 دلار در فيليپين به 200 دلار ميرسد وبه همين ترتيب، هزينه پيوند زانو در تايلند همراه با 6 روز فيزيوتراپي حدود يك پنجم ايالات متحده است و عمل ليزيك چشم با هزينه 3700 دلار در آمريكا، در بسياري از كشورهاي با رويكرد توريسم درماني حدود 730 دلار برآورد ميگردد.
علاوه بر اين، در حالي كه عمل هاي زيبايي صورت كه در آمريكا ممكن است، حدود 20 هزار دلار هزينه ايجاد كند در كشورهايي چو ن : آفريقاي جنوبي، فيلپين، و بوليو ي بين 2300 تا 2700 دلار است .توريست هاي جوي نده درمان و سلامتي از هر كجاي دنيا ميتوانند به يك كشور وارد شده و تحت خدمات و مراقبت هاي پزشكي در زمينه هاي چون :سرطان ها، بيماريهاي مغز و اعصاب، جر احي هاي پيوند اعضا، عمل هاي زيبايي و غيره قرار گيرند .از جمله كشورهايي كه عمدتاً پذيراي توريست هاي درمانيه ستند ميتوان كشورهايي چو ن : برونئي، كوبا، هنگ كنگ، مجارستان، هندوستان، اسرائيل، اردن، ليتواني، مالزي، فيليپن، سنگاپور، تايلند و اخيراً امارات متحده عربي (دوبي) را نام برد .همچنين كشورهايي كه در زمينه عمل هاي زيبايي مورد توجه هستند بطور عمده عبارتند ا ز : آرژانتين، بوليوي، برزيل، كاستاريكا، مكزيك و تركيه، در اروپا نيز، كشورهاي بلژيك و لهستان به كسب و كار توريسم درماني اشتغال دارند .جالب اينكه، كشور آفريقاي جنوبي با شعار ” جراحي زيبايي صورت همراه با ديدن حيات وحش ” براي جلب توريست هاي درماني تلاش ميكند .در كشوري چون ايالات متحده آمريكا با آن همه خدمات بيمه و درمان هاي كيفي و سطح بالا، پرداختن به كسب و كار توريسم درماني يك ريسك محسوب ميشود . ذكر نمونه اي كافي است كه دليل اين رويكرد را در آمريكا نشان دهد و آن تغيير گرايش عده زيادي از بيماران كشورهاي خاورميانه در سال 2006 بود كه ترجيح دادند براي معالجات خود به هنگ كنگ و سنگاپور مراجعه كنند(وحیدی و محمد، 2009).
دانلود:مبانی نظری و پیشینه توریسم پزشکی(فصل دوم پایان نامه-ادبیات نظری)