معمولا” از فصل دوم تحت عناوینی چون “ادبیات و مبانی نظری تحقیق”، “مبانی نظری و پیشینه” و… نام برده می شود و تقریبا حجم زیادی از پایان نامه را به خود اختصاص می دهد. لذا ما در این مقاله به شما آموزش می دهیم که چگونه فصل دوم را بدون کمک نگارش کنید.
قبل از اینکه شروع به نگارش کنیم چند نکته مهم را باید یاداور شویم
- مبانی نظری و پیشینه تحقیق را بررسی کند.
- موضوع را ارزشیابی کند.
- موضوعات مورد بررسی را نقد و تفسیر کند.
- نظریات و تحقیقاتی که مشابه عنوان پژوهش فعلی هستند بررسی شده و نظرات و تحقیقات با یکدیگر مقایسه شوند.
- مقالات مرتبط، انواع پایان نامه ها با موضوع مشابه و کتب و مجلات در زمینه موضوع مورد تحقیق بررسی شوند.
- فقط به منابع داخلی پرداخته نشود و در پیشینه پژوهش، منابع خارجی نیز مورد بررسی قرار بگیرند.
دو بخش عمده فصل دوم
پیشنهاد میکنیم که فصل دوم را به دو قسمت تقسیم کنیم که تمرکز بیشتری داشته باشیم
بخش اول:ادبیات و مبانی نظری
در بخش اول که با عنوان ادبیات و مبانی نظری نیز شناخته می شود لازم است تکیه و توجه بر کلیدواژگان تحقیق، ابتدا اقدام به تعریف و تشریح کلیدواژگان پرداخته سپس به طور اجمالی به مهمترین تئوری ها و مدل های ارائه شده در حوزه موضوع های مورد بررسی بپردازد.
معمولا” اکثر افراد این فصل را ساده ترین بخش کار پایان نامه قلمداد می نمایند چرا که معتقدند با جستجوی کلیدواژه های تحقیق در اینترنت می توانند مطالب آماده ای را پیدا نمایند و فقط لازم است که این مطالب در کنار یکدیگر قرار بگیرند. این در حالیست که این تصور، تصور اشتباهی بوده و اهمیت تدوین درست فصل دوم کمتر از سایر فصل های پایان نامه نیست. در اینجا، نکاتی جهت تدوین درست فصل دوم ارائه می گردد.
اشتباه اول که اکثر افراد مرتکب ان می شوند این است که نگارش فصل دو را بر اساس نوشته های پایان نامه های دیگران بنا می کنند.
توصیه ما این است که خود از پایگاه های اطلاعاتی موجود استفاده نمایید تا از جدید ترین و به روز ترین موضوع مورد مطالعه آگاه شوید و خود به گردآوری اطلاعات بر اساس موضوع و روند آن بپردازید
اشتباه دوم خیلی از افراد بعد از گردآوری اطلاعات و دسته بندی کردن آن سریع ان را برای استاد ارسال می کنند که عمده ترین مشکل می باشد به این علت که توجه و دقت کافی را در نگارش نداشته اند و هم وقت استاد تلف می شود و هم خود شما پس ما توصیه می کنیم که فصل ۲ یا مبانی نظری خود را حداقل ۳ بار نگارش نمایند.
مرحله اول : گرد آوری تعاريف مباني نظری به صورت فیش نويسي شده در فايل هاي استانداردی که قابلیت فراخوانی داشته باشد.
مرحله دوم: مطالب اصلي به فرعي مشخص شده و مطالب اصلي نيز به صورت روابط منطقی به هم مرتبط باشند و همچنین دقت کردن به شماره گذاری جداول و نمودار ها. لازم به ذکر است برای اشراف بر موضوع فلسفه فکری برای سازماندهی کردن مطالب اصل مهمی به حساب می آید.
مرحله سوم: روايت مباني جمع آوري شده از زبان خود پژوهشگر و خلاصه سازي به صورت جداول و شکل ها براي استفاده از خلاقيت هاي فردي در نگارش مطالب نسبتا تکراري لازم است.
بخش دوم: پیشینه پژوهش
در قسمت دوم فصل دوم پایان نامه به مرور نتایج و یافته های تحقیقات انجام شده در داخل و خارج پرداخته می شود. قسمت دوم این فصل که طولانی تر است در حقیقت پیشینه پژوهش را به صورت انتقادی و یکپارچه مرور می کند.
این قسمت به دو بخش تحقیقات داخلی صورت گرفته و تحقیقات خارجی معطوف می شود
تحقیقات داخلی:
در این بخش محقق می بایست اولویت بررسی را به تحقیقات متاخر بدهد(ابتدا تحقیقات ۱۳۹7، بعد ۹6، بعد95و الی آخر) تا به حد مطلوب برسد. منظور از حد مطلوب این است که محقق احساس کند سایر تحقیقات حرف جدید برای گفتن ندارند. همچنین، اولویت اول با تحقیقاتی است که در جامعه ای مشابه جامعه مورد بررسی محقق انجام شده اند، اولویت دوم با صنایع و فعالیت های مشابه است و نهایتا” سایر صنایع( مثلا” اگر محققی می خواهد پایان نامه خود را در حوزه بازاریابی بررسی نماید اولویت اول با تحقیقاتی است که قبلا در حوزه موضوع مورد بررسی در بازاریابی به انجام رسیده اند اگه به حد کفایت نرسید باید سراغ تحقیقاتی برود که در صنعتی مشابه به انجام رسیده اند مثل حوزه های دیگر مدیریت مثل بازارگرایی ،رضایت مشتری و…).
تحقیقات خارجی:
تحقیقات خارجی هم به همین منوال است که از تحقیقات جدید به قدیم (ابتدا تحقیقات2019،بعد2018 بعد،2017 و الی آخر) تا به نتیجه دلخواه و مطلوب برسیم و مثل تحقیقات داخلی ما بقی روند را طی می کنیم.
معمولا هدف از نوشتن فصل دوم پایان نامه، گردآوری است که البته این مساله به گردآوری ادبیات، پیشینه و سوابق داخلی و خارجی تحقیق ختم نمی شود، بنابراین برای اینکه یک محتوای خوب و قوی برای فصل دوم پایان نامه تهیه کنید باید منابع معتبر و قدرتمندی در دست داشته باشید.
و در آخر چند نکته
- از منابع به روز و معتبر استفاده کنید
- حجم منطقی فصل دوم پایان نامه یا پیشینه پژوهش در رساله دکتری بین ۲۰ تا ۵۰ صفحه است و در پایان نامه کارشناسی ارشد معمولا کوتاهتر است.
- قاعده نوشتن این است که با خاتمه یک پاراگراف، به رفرنس های مطالب آن پاراگراف اشاره شود که برای این کار نیز باید از روش های استاندارد ارجاع دهی در انتهای هر جمله یا پاراگراف استفاده کنید.
امیدواریم که این مقاله توانسته باشد سوالات شما را در مورد نگارش جواب داده باشد.